loopwedstrijd

 • Kortemark loopt 5km

  Na een lange winter die tot nog toe perfect verliep was het weer eens tijd om wedstrijdritme op te doen voor de eerste duatlon van het jaar. 

  De weersomstandigheden zaten niet mee om een snelle tijd te lopen, veel wind , een constante sneeuwval en temperaturen die nipt boven het vriespunt lagen, maar deze omstandigheden zijn natuurlijk voor iedereen gelijk.

  Van bij de start ging ik mee in de groep voor de 3de plaats. Hier moest ik na 1km toch lossen , het tempo lag een stuk te hoog. Ik bleef hierna vrij constant lopen. Tot km 3 liep alles perfect , ik kon meeschuiven in een groep voor de 7de plaats en ging (net) niet in het rood. Een halve kilometer verder ging het echter een stuk slechter. De benen blokeerden, de laatste anderhalve kilometer werd een ware calvarietocht. Ik werd veel te vaak voorbij gestoken en verspeelde een mooie top 10 plaats. Mijn eindtijd was 16'58" , een 12de plaats algemeen en een 4de plaats in mijn categorie. 

  Uiteindelijk kan ik wel tevreden zijn over mijn wedstrijd , de tijd is alles behalve slecht en het was niet echt een verassing dat ik na een bepaalde tijd tegen de verzuringsgrens zou kraken, we zijn nog vroeg in het seizoen en het was al van november geleden dat ik nog in wedstrijdverband liep. Het is mogelijk dat ik nog een loopwedstrijd zal toevoegen aan mijn programma om nog wat wedstrijdritme op te doen.

  Sportieve groeten

  Wouter

 • Scholenveldloop Torhout

  Eerst een overzicht van hoe de voorbije maand is verlopen. Na Waardamme begon de ellende. Ik heb een verkoudheid opgelopen die hardnekkig blijkt te zijn want ik ben er nog steeds niet helemaal van verlost. Het was goed doenbaar om te trainen , maar ik maakte wel minder vooruitgang dan voorzien. Hopelijk ben ik zondag toch van deze vervelende kwaal verlost zodat ik mijn kansen goed kan verdedigen.

  De veldloop zelf. In tegenstelling tot andere jaren stonden we deze keer wel met veel volk aan de start. Dit kwam doordat iedereen van het 3de tot en met het 6de middelbaar in één zelfde wedstrijd liep. Bij de start liep ik gewoon rustig mee, zonder veel moeite. Na 700 meter keek ik achterom , de groep was ongeveer 8 man sterk. Ik verhoogde mijn tempo , nog altijd zonder in het rood te gaan liep ik plots alleen op kop. Dit leek me nog iets te vroeg dus liet ik me inlopen door de eerst volgende groep die intussen tot 3 atleten was geslonken. Na de eerste van 2 rondes plaatste een andere atleet een versnelling. Vanaf het moment dat hij het tempo iets liet zakken ging ik voluit. Het gat was al snel geslagen en zonder verdere problemen liep ik naar de zege.

  Deze zege geeft wel (een beetje) vertrouwen. Mijn conditie is beter dan ik had gedacht , maar dit deelnemersveld is natuurlijk niet te vergelijken met de tegenstanders van komende zondag. Dan ga ik naar de duatlon in Tilburg , tevens het Nederlands kampioenschap. Mijn ambitie is echter beperkt omdat de voorbereiding niet vlekkeloos verliep...

  Sportieve groeten

  Wouter

 • Kermisloop Torhout

  Zaterdag stond ik voor het eerst in lange tijd nog eens aan de start van een loopwedstrijd. Voor mijn categorie ( 1993 - 1998) was de afstand 6.5 km. Mijn start verliep vlot , ik zat bij de eerste 20 ( op meer dan 300 starters). Gelukkig werd er na 1 km al het bos ingeslaan , zo was de hitte toch van iets minder belang.  Eigenlijk bleef ik wel met een vrij goed gevoel lopen ondanks een tekort aan intervaltrainingen. Het was pas na 4.5 km toen we de groene 62 insloegen ( aardeweg met kiezelsteentjes) dat ik het heel lastig kreeg. Ik verloor namelijk Telkens kracht bij het afzetten op de kiezelsteentjes. Eenmaal van de groene 62 af ging het weer veel beter. Ik kreeg terwijl te horen dat ik als 3de junior liep met de 2de slechts 15 s voor mij. Ik kwam steeds dichter , hij leek stil te vallen , maar ik kon net niet genoeg versnellen om hem nog bij te benen. Uiteindelijk finishte ik na 22 min 56 s , op 5 s van de 2de plaats. Ik ben tevreden over mijn wedstrijd , ondanks een tekort aan intervaltrainingen kon ik al een meer dan behoorlijk tempo lopen en dat enkel door basisconditie. Dit doet het beste verhopen een het einde van het seizoen!

  Volgende wedstrijd : PK duatlon Waardamme 26/08

  Groeten

  Wouter

 • Scholenveldloop VTIB Sint-Andries

  Woensdag nam ik deel aan de afsluiter van het Brugse loopcriterium in het VTIB van Sint-Andries. Het parcours was lichtjes gewijzigd in vergelijking met vorig jaar en dit kon voor gevaarlijke situaties zorgen.( Atleten over een parking sturen waar er constant autoverkeer is, is niet echt verstandig.)

  De start was een 20tal minuten vroeger dan verwacht dankzij de organisatie die de reeksen vlot op elkaar liet volgen. Dit maal moest ik 3km afwerken. De wedstrijd zelf dan , na 200 meter lopen waren er zoals gewoonlijk enkele atleten die wat aandacht wilden opeisen door veel te snel te starten. Deze keer wou ik me er niet aan mispakken en bleef ik in de buurt van de gewoonlijke podiumkandidaten. Het duurde dan ook niet lang voor we de snelle starters te pakken hadden. De eerste van 2 rondes werd een goed tempo gelopen , maar ik kon relatief makkelijk volgen. In de 2de ronde werd het tempo echter stelselmatig verhoogd tot ik op 300 meter van het einde de rol moest lossen. Uiteindelijk finishte ik op een 3de plaats. Hiermee ben ik heel tevreden omdat het gevoel tijdens de wedstrijd heel goed was.

  Op 23/11 loop ik mijn laatste scholenveldloop van het jaar. Het Vlaams kampioenschap in Sint-Niklaas.

  Groeten

  Wouter

 • Scholenveldloop Beernem

  Beter laat dan nooit , dus nu toch nog een verslag van de veldloop in Beernem. Dit parcours was alles behalve ideaal voor mij , slechts 2400 meter lopen en de ene na de andere bocht.

  Bij de start ging er meteen een atleet als een speer vandoor, ik zag het vanop de 2de rij gebeuren en ik vreesde ervoor dat als ik niets zou doen het al meteen over en uit was. Dus ben ik dan zelf tempo gaan maken en zo een halve kilometer later de aansluiting gemaakt bij de kop van de wedstrijd. Met iets te veel overmoed ben ik dan blijven doorlopen zonder achterom te kijken. Na 1500 meter kwam een groep van 4 man terug. Meteen werd duidelijk dat ik me grondig mispakt had aan de snelle starter. De rest van de wedstrijd was het vooral aanklampen. Met een 4de plaats algemeen en een 2de plaats in mijn leeftijdscategorie moest ik me dus tevreden stellen , maar er had meer ingezeten indien ik me rustig had gehouden in de start. Hopelijk de volgende keer beter.

  Groeten

  Wouter

 • PK scholenveldlopen Roeselare

  Woensdag ging ik van start in de veldloop van Roeselare . Veel ambitie had ik niet , ik wou enkel bij de eerste 20 zijn zodat ik zeker was van selectie voor het vlaams kampioenschap.

  Vooraf wist ik al meteen dat de start van groot belang zou zijn , want na 150 meter lopen kwam je terecht op smal bospad , snel starten was dus de boodschap , maar toch ( zoals elke keer in een cross met veel starters) liet ik me wegdrummen bij de start en dan gaat er nog iemand vlak voor me tegen de grond... Niet echt de start waarop ik had gehoopt. Ik kwam dus het bos in rond de 30ste plaats en ik kon gedurende de eerste ronde slechts enkele plaatsen terugwinnen door de smalle stukken. Op een breeder stuk in het veld maakte ik een fout die me uiteindelijk duur zou komen te staan , namelijk zo snel mogelijk weer naar de kop van de wedstrijd lopen. Ik kwam vrij rap weer bij de eerste 5 terecht , maar ik had mezelf hiermee op de adem getrapt. Na 4 van de 5 ronden bleven we nog met 4 atleten over. 2 atleten sprokkelden in een heel korte tijd een voorsprong van 20 meter bijeen ( en ze werden dan ook 1 en 2). Op 200 meter probeerde ik nog te versnellen , maar de benen blokkeerden , de inspanning in het begin had teveel energie gevraagd. Uiteindelijk eindigde ik toch nog als een tevreden 4de algemeen en 2de atleet die niet is aangesloten bij een atletiekvereniging, geen slechte prestatie tijdens een rustperiode...

  Later kreeg ik ook te horen dat we ook het ploegenklassement hadden gewonnen waardoor we met de hele ploeg geselecteerd zijn voor het VK in Sint-Niklaas

  Volgende veldloop : De land- en tuinbouwschool in Oedelem 26/10

  Groeten

  Wouter

 • Scholenveldloop Beernem

  Gisteren was er weer een scholenveldloop , deze keer in Beernem. Nadat ik enkele jongere reeksen had zien lopen op dit parcour wist ik meteen dat de helling die we 4 keer over moesten met daarna een gevaarlijke afdaling ( waar meerdere atleten zich bezeerd hebben) beslissend zou zijn aangezien dit slechts 250 meter van het einde lag.

  Het deelnemersveld was zowel kwalitatief als kwantitief veel sterker dan in Torhout vorige week dus ik hoopte op een podiumplaats en misschien ook een top 5 plaats algemeen ( 5de en 6de middelbaar + leerkrachten). In totaal moest er 3 km worden afgelegd. De start ging heel snel en ik zat pas in 10de positie na de eerste bocht. De rappe starters verzwakten nog geen 400 meter later en zo schoof ik makkelijk op tot in 2de positie. Na de eerste ronde waren we nog met 2 atleten over. Ik had wel wat problemen om de andere atleet te volgen doordat hij constant van tempo wisselde. Uiteindelijk moest ik vlak na het ingaan van de 2de ronde een gat van 10 meter laten. Het gat werd echter niet groter en uiteindelijk kwam ik in het begin van de 3de ronde terug. Niet veel later kwam ook nog een 3de atleet terug uit de achtergrond. Hij nam meteen de kop waardoor we weer met 2 overbleven. Dit bleef zo tot het stuk bergop in de laatste ronde , ik wou voorbijsteken in dit stuk , maar hij versnelde net op het zelfde moment. Als 2de kwam ik door de afdaling waar ik geen risico's wou nemen , liever 2de dan weer enkele weken geblesseerd aan de kant. Mijn achterstand was beperkt dus winst was nog mogelijk. Ik gaf alles wat nog in me zat voor die laatste 200 meter waardoor ik net als vorige week naar de eerste plaats kon lopen.

  Deze zege mag ik veel hoger inschatten dan de overwinning van vorige week. Ik ben vooral verbaasd dat het lopen zo vlot gaat ondanks dat ik pas 23 oktober weer met de echte winteropbouw begin. Over 2 weken is er weer een veldloop , deze keer het PK scholenveldlopen in Roeselare waar er nog veel meer concurrentie is.

  Groeten

  Wouter

   

 • Scholenveldloop Torhout

  Na het niet starten in de duatlon van Tielt had ik besloten om een anderhalve week volledige rust te nemen. Uiteindelijk heb ik dan toch geprobeerd om woensdag te starten in de jaarlijkse scholenveldloop van Torhout. De afstand was slechts 3.5 km dus ideaal om te zien of de lies het zou houden.

  Scholenveldloop_123[1].jpg

  In de start heb ik geen initiatief genomen , maar ik probeerde wel om goed in 2de positie mee te zijn. Na 1 van de 3 ronden bleven er nog 5 of 6 atleten over. Ik gaf een 2 tal keer een kleine prik om te zien we er nog vlot zou volgen, daardoor merkte ik dat slechts 1 atleet ( degene die constant op kop liep) makkelijk mee leek te kunnen. Het tempo bleef ondertussen behoorlijk en in de laatste ronde werd het tempo nog een stuk de hoogte ingeduwd. Even later bleven we nog met 3 over (waarvan de 3de man aan de rekker ging). Op 600 meter van het einde viel het ietwat stil en ik zag mijn moment gekomen om alle registers open te trekken. Na een 500tal meter keek ik achter me en zag dat het gat meer dan groot genoeg was om rustig naar de zege te lopen.

  Scholenveldloop_125[1].jpgIk ben vooral blij dat ik geen last heb gehad van de lies. Nu kan ik stilaan weer beginnen met de winteropbouw en terwijl kan ik ook weer mee doen aan de scholenveldlopen , te beginnen met Beernem volgende week woensdag.Scholenveldloop_133[2].jpg

  Groeten

  Wouter