Is wielertoeristenkoers een correcte benaming voor deze wedstrijd

Wat doet een mens als hij zijn kuitbeen breekt? Zo lang mogelijk rusten om er zeker van te zijn dat het bot zich volledig heeft hersteld.
Wat doet een verstandige mens na een kuitbeenbreuk? Luisteren naar zijn lichaam, rust inbouwen en daarna progressief de belasting opbouwen om zo tot een niveau te komen dat hoger ligt dan voor het letsel.
Wat doet een atleet die op minder dan 3 maanden van zijn hoofddoel zijn kuitbeen breekt en weet dat deze breuk minstens 10 weken hersteltijd nodig heeft? Vanaf dat hij een dag niets meer voelt een halfuur testen en daarna weer voluit trainen natuurlijk!

Helaas moest ik deze keer de verstandige mens spelen want de gefrustreerde atleet had alle (aanwezige?) signalen in de eerste weken na zijn fractuur volledig gemist en merkte na de 3de testloop op: "toe precies wa zeer."
Lopen was uitgesloten dus alle duatlonambities mochten worden opgeborgen. Fietsen daarentegen kon net iets vroeger terug worden opgenomen in het dagschema...
Om toch een zekere motivatie te hebben om te trainen moest er een wedstrijd worden gezocht. Na een korte zoektocht werd duidelijk dat de nevenbonden toch redelijk hard reden met gemiddeldes die varieëren afhankelijk van de bond tussen de 40 en 44 per uur. Net iets te snel om na 3 à 4 weken training voor het eerst in 6 jaar in een peleton te rijden. Daarna viel mijn oog op een wielertoeristenkoers op een steenworp van een tiental kilometer van mijn woonplaats. Gemiddelde snelheden vond ik niet terug, maar de deelnemersvoorwaarden (geen wedstrijden bij bonden/nevenbonden in de laatste 2 jaar) deden mij vermoeden dat ik hier wel eens met het peleton zou kunnen spelen ipv speelbal te zijn.

Helaas had ik even uit het oog verloren dat er een weekend met vrienden gepland stond van vrijdag tot zondagochtend en zondagmiddag vond de wedstrijd reeds plaats. Geen probleem dacht de gefrustreerde atleet, 3 dagen op rij 6 uur slapen ipv 9 (mede mogelijk gemaakt door stage) en veel "gezonde voeding" zijn een perfecte voorbereiding om "een bende amateurs" naar huis te rijden.

Zo verscheen ik zondagmiddag met kleine oogjes aan de start en daar zag ik toch enkele gespierdere benen en verdacht weinig bierbuiken... 

Na de eerste van acht ronden, goed voor 57km in totaal, merkte ik een klein verschil op met de gemiddelde duatlon. In een duatlon is het de bedoeling dat je van punt A naar punt B rijdt in een zo kort mogelijke tijdspanne, ben je alleen dan rijd je aan een zo constant mogelijk tempo, is er een groep dan probeer je rond te draaien om zonder al te veel energie te verspillen toch een zo hoog mogelijke snelheid te halen en je voor te bereiden op een laatste looponderdeel.
In een kermiskoers is dat dus niet de bedoeling, daar worden de andere atleten praktisch in de kant gereden om ze toch maar in de wind te zetten om zo de boel te doen scheuren en wisselt een tempo van 30km/u zich af met stukken boven de 55km/u. 
Dus na 25km zat ik goed vooraan in het peleton, doordat ik geen risico wou nemen had ik wel wat meer energie verspild dan noodzakelijk. Maar ik voelde mij nog fris en zag het moment gekomen om het peleton wat zeer te doen en naar de kopgroep toe te rijden. Jammer genoeg was de aanval niet zo goed getimed en zorgde mijn aanval ervoor dat de groep goed werd uitgeput, maar dat een 6tal andere renners konden ontsnappen zonder mij. Ik was iets boven mijn toeren gegaan en liet mij tot de laatste ronde in de wielen meeglijden met het peleton dat ondertussen al was gereduceerd tot een 25tal renners (van de 80 starters). Omdat er niet meer werd gereden tijdens de laatste ronde zag ik nogmaals mijn moment gekomen, vanuit 2de positie vol aangaan na de bocht en 500meter verder pas voor de eerste keer omkijken. Slechts 2 renners zaten nog in mijn wiel, het peleton gaf al een 50tal meter prijs. We draaiden goed rond en bleven het peleton ruim voor. Sprinten zat er voor mij niet meer in en zo finishte ik rond plaats 15 met een gemiddelde van 40.2km/u!
MovescountGraphCycling.png
Even die 40.2km/u in perspectief plaatsen, als deze snelheid gehaald word in een duatlon dan heb je serieus doorgereden omdat je slechts in een kleine groep zit. Hier zou het geen enkel probleem zijn om boven de 40 gemiddeld te rijden als de wegen gewoon rechtdoor zouden zijn en er een constant tempo wordt gereden, door de tempowisselingen/wind/bochten is dit wel een vrij hoge snelheid en des te opvallender dat het om "wielertoeristen" gaat. Klagen over de definitie van wielertoerist zal ik niet doen, want zelf behoor ook ik niet tot deze categorie (hoewel deze vorm mooi in de buurt komt van de gemiddelde wielertoerist) maar om de vraag in de titel te beantwoorden, koers voor frisse 40+ en ex-coureurs die hun hobby enige tijd geleden terug hebben opgenomen en wederom 300km/week afmalen was waarschijnlijk een correctere benaming geweest.

Gezien de omstandigheden tevreden over mijn wedstrijd, goed afgezien en klaar om het lopen te hervatten.

Wouter

De commentaren zijn gesloten.