• Duatlon Ruddervoorde, een schitterende lentedag

  Hoe ziet voor jou de ideale lentedag eruit? De kans is groot dat je spontaan aan een stralende zon, een kleine 20°C en weinig wind denkt. Zondag was het ook een schitterende lentedag, tenminste voor de liefhebbers van wind, 5°C en een occasionele hagelbui.

  Lees meer...

 • Duatlon Frasnes-Lez-Anvaing, non-drafting is optioneel

  Het trouwe publiek zat wederom te verlangen naar een nieuw blogbericht, honderden mails stroomden binnen met het verzoek om ook de wedstrijd van Frasnes-lez-Anvaing te voorzien van een humoristisch, vlot lezend, doch inhoudelijk hoogstaand verslag. Als vanzelfsprekend verscheen een nieuw meesterwerk op het scherm van mijn laptop. Daarna smeet ik de volledige tekst weg en schreef ik dit.

  De periode van zaaien loopt zo stilaan op zijn eind, de plantjes zijn al een stuk steviger geworden en de oogst kan bijna beginnen. Toch was het nodig om deze planten van extra mest te voorzien in de vorm van competitie om de laatste groeispurt richting Hosingen in te zetten.
  Frasnes is een wedstrijd zoals we er slechts weinig overhouden in België: non-drafting. Dus ook op dat vlak was deze duatlon perfect richting Luxemburg.
  Zowel het loop- als fietsparcours waren pittig met dank aan de golvende wegen en de wind die dit jaar nog geen enkele wedstrijd heeft gemist.
  Blijkbaar was ik niet de enige die Frasnes als ideale springplank richting de rest van het seizoen beschouwde want zowel langs Waalse als Vlaamse kant waren vrij sterke atleten afgezakt naar deze sprintduatlon.
  20160417_151556_resized.jpg  Om exact "à peu près" 15u10 klonk het startsignaal. Het duurde niet al te lang voor ik uit de kopgroep werd gewaaid en op zoek ging naar een comfortabel tempo. Lang heb ik gezocht naar die specifieke snelheid, maar hij had zich goed verstopt. Tock mag ik al bij al kan ik niet klagen met 17'10" voor 5,1km in deze omstandigheden.
  20160417_154853_resized.jpg
  Ook de goed fietsvorm leek "hide-and-seek" te spelen, alleen kon ik deze keer wel winnen na een kilometer of 2. Tijdens de daaropvolgende kilometers kon ik mijn 9de plaats van de eerste run behouden. Het was wel duidelijk dat alle atleten de regels met betrekking tot het draften zeer goed hadden herhaald en de zone van 10m waarin niet mag worden gereden respecteerden. Alleen spijtig dat sommigen meters en centimers soms door elkaar halen.
  Toch nog even melden dat Tom Vandenbussche mij bijna een verkoudheid aansmeerde door 5 per uur rapper naar boven te knallen tegen de wind in. De schadeclaim volgt nog.
  2016-04-17_Duatlon_Frasnes_25.JPG  Na de wissel had ik met Tim Vijverman een perfect mikpunt voor de eerste 500 meter. Na de aansluiting even uitrusten in zijn spoor om dan het gat met Whytic Priem dicht te knallen (de loopbenen waren nu wel op de afspraak). Daarna kreeg ik T. VDB in mijn vizier, mijn beurt om hem een verkoudheid aan te smeren. (bij deze laat ik de schadeclaim vallen wink ) 
  Het eindresultaat mocht er zijn, 6de algemeen en 1ste belofte.
  12998449_10209427029662878_4168045273357773013_n.jpg


  Wederom bevestiging dat de conditie goed zit richting de Powerman, volgende week testen we nog een laatste keer in Ruddervoorde tenzij mijn enkel over de nodige dosis galgenhumor beschikt (cfr 2015)

  Wouter • Duatlon Geluwe, waar de wind altijd waait

  De aandachtige kijker zal misschien opgemerkt hebben dat er toch wel wat wind stond tijdens Gent-Wevelgem vorige zondag. Zo ook in deze "Omloop Het Nieuwsblad" van de Vlaamse duatleten. 
  Voor het eerst koos ik om starten op de kwartafstand, de wedstrijden van de afgelopen weken toonden telkens dat de conditie wel goed zit en ik deze afstand dus zou moeten aankunnen. Daarnaast was deze wedstrijd noodzakelijk om de Powerman van Hosingen volgende maand degelijk te kunnen indelen.

  Ik startte goed, liet de eerste groep gaan na een kilometer en nestelde mij in de 2de groep waar ik het tempo als ideaal inschatte voor de daaropvolgende kilometers. Na 3 kilometer werd duidelijk dat de loopbeentjes net iets minder waren dan vorige week. Ondanks de wind leek het me verstandiger om het motortje niet volledig op te blazen en een comfortabel tempo te zoeken.

  Als 16de kwam ik binnen, dankzij een snelle wissel als 14de buiten om dan 40 kilometer lang de speelbal van de wind te zijn. Net na de eerste van 4 passages op de Molenhoek kwam een groep van 7 atleten voorbijgeraasd, een hele opluchting voor mijn beentjes die zich met veel plezier in het wiel nestelden terwijl de echte mannen aan het beuken waren tegen de wind. Zeer veel overschot had ik niet, enkel bij de passages wind mee schoof ik af en toe eens mee om niet helemaal te worden afgemaakt als wieltjeszuiger door mijn reisgenoten. 

  Ik timede mijn versnelling voor de wissel bijna perfect en kon als eerste de loopschoenen opzoeken in de wisselzone. Ook hier maakte ik geen fouten. Ik leek vertrokken voor een foutloze 2de run. Deze schijn kon ik een kilometer lang hoog houden met een stevig tempo, daarna beslisten de darmen op eigen initiatief om harakiri te plegen. De rest van het lichaam moest hier jammer genoeg de gevolgen van dragen en deze bestonden uit het uitlopen op een hartslag in mijn rustige duurloopzone. Veel plaatsen heb ik verassend genoeg niet meer teruggewonnen met deze fantastische laatste run... Integendeel, het werd een 18de plaats in de einduitslag in plaats van een mogelijk top 10 notering.
  Pijnlijk, maar we hebben weer bijgeleerd. Waarschijnlijk heb ik fouten gemaakt op vlak van voeding voor/tijdens de wedstrijden dus dat aspect is toe aan herevaluatie.

  Next up: Duatlon Frasnes, 17/04

  Wouter