• EK duatlon Horst

  Zondag was het zover, de eerste grote afspraak van het jaar. De vorm zit goed en ik hoopte dan ook op een goeie wedstrijd met een degelijk resultaat.

  BILD2140.JPG

  BILD2141.JPGVanaf de start was het afzien, op en los over de verzuringsgrens. Ik probeerde zo lang mogelijk te volgen, maar na iets meer dan een kilometer werd duidelijk dat dit een onmogelijke opdracht was. Ik probeerde de schade zoveel mogelijk te beperken en aangezien de ene na de andere atleet moest lossen dacht ik nog in een sterke groep terecht te komen tijdens het fietsen. Na 1 van de 2 looprondes blokkeerden benen en mijn loopstijl ging er duidelijk op achteruit. Het werd dus nog 2.5 km afzien om te wisselen in een groep van 3, een Slovaak, Antonio Hernaert en ikzelf.BILD2146.JPGBILD2145.JPG

  Eenmaal op de fiets voelde ik me een stuk sterker, we reden het gat op een Brit dicht en kwamen tot op 10 seconden van de groep voor ons. Deze Brit speelde het spel echter slim, na een paar kilometer in de wielen te hebben gezeten demareerde hij weg. Ik dacht dat hij het gat niet alleen zou kunnen dichten dus bleef ik zitten. Achteraf gezien een slechte keuze, want hij slaagde in zijn opzet. 
  De samenwerking bleef goed tijdens het fietsen, maar we verloren wel terrein.BILD2147.JPG

  Na 20km op de fiets doken we voor de 2de keer de wisselzone in. Ik vond meteen een goed tempo en kon van de Slovaak weglopen, Antonio bleek over nog een stuk betere loopbenen te beschikken en nam de eerste plaats van onze groep. Ikzelf eindigde op een 24ste plaats...

  Om eerlijk te zijn had ik er stuk meer van verwacht, ik had het gevoel dat er veel meer in zat. Mijn eerste lopen was niet goed genoeg, een mogelijke verklaring hiervoor zijn de zenuwen waardoor mijn opwarming verre van ideaal was.
  Daarnaast maak ik nog een tactische fout door in het fietsen niet mee te springen met de Britse atleet. 
  Veel valt er nu toch niet meer aan te doen, zondag is er opnieuw een duatlon. Het BK ploegenduatlon in Doornik.

  Sportieve Groeten

  Wouter

   

 • Duatlon Dordrecht

  Zaterdag ging ik van start in de duatlon van Dordrecht, Nederland. Deze wedstrijd stond in eerste instantie niet op mijn wedstrijdkalender, maar na 2 weken zware trainingsarbeid had ik het gevoel dat deze wedstrijd nodig was om zelfvertrouwen te krijgen voor het EK volgende week zondag. Daarnaast was ook het formaat van de wedstrijd een ideale voorbereiding op de komende weken : 2,5 - 12,5 - 2,5 - 12,5 - 2,5 en daarbovenop non-stayer.

  Om 13 uur gingen we van start met ruim 100 duatleten op een grootendeels onverhard loopparcours in een bosrijke omgeving. De eerste kilometer bleef ik bij de kopgroep. Het tempo lag net iets te hoog om goed te kunnen volgen, dus met het oog op de rest van de wedstrijd liet ik hen gaan. Na 2,5 km kon ik als 10de de wisselzone induiken.

  Door een snelle wissel kwam ik weer aansluiten bij de kopgroep, veel voordeel leverde dit niet op want we moesten toch allemaal apart rijden. Tijdens die 12.5 km op de fiets voelde ik me vrij goed. Toch werd duidelijk dat ik kracht tekort kom tegenover volwassen atleten en verloor een zestal plaatsen.

  Na een iets minder goede wissel leek ik niet meteen een goed loopritme te vinden. Toch kon ik enkele atleten terug inhalen en opnieuw wisselen rond de 12de plaats.

  Daarna voor de tweede keer de fiets op. Het voelt zoals ik had verwacht helemaal anders aan dan een eerste keer, de benen lopen stilaan vol en beginnende krampen doen hun intrede. De atleten die ik in het lopen achter me liet kwamen terug en staken me voorbij. Na 12.5 km afzien kon ik voor een 4de en laatste keer wisselen.

  Nu was het nog 2.5 km vechten tegen mezelf. De atleet voor mij had een voorsprong van ongeveer 25 seconden, teveel om hem nog terug in te halen. Uiteindelijk finishte ik waarschijnlijk als 13de individuele atleet en (zeker) als eerste junior.

  Ik mag zeker tevreden zijn over mijn wedstrijd, het lopen gaat vlotter dan vorig jaar. Ook in het fietsen is er verbetering, alleen was dit minder duidelijk tegenover volwassen atleten. In elk geval kan ik met een gerust hart toeleven naar de komende weken. 

  Filmpje :http://www.youtube.com/watch?v=hG2nvXcBr40

  Sportieve groeten

  Wouter