Algemeen

 • over vallen, schrappen, opstaan, vallen, schrappen en weer opstaan

  Waarschuwing 02/01/16: Het volgende blogbericht werd geschreven in augustus 2015 maar werd pas vandaag, 2 januari 2016, online geplaatst. Ik ben bijdeze niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst en eventuele hersenschade na het lezen van deze tekst.

  Waarschuwing xx/08/15: Volgende bericht bevat ironie, sarcasme en cynische trekken die niet geschikt zijn voor sommige lezers, deze tekst mag enkel op deze manier geïnterpreteerd worden.  


  Jawel de trouwe lezers van deze blog hadden het al door: 3 maanden zonder update is meestal een teken aan de wand dat er iets is misgelopen. Het geplande verslag over mijn ervaringen tijdens de wedstrijd in Ruddervoorde kwam er maar niet en de reden hiervoor is dat ik deze langs de kant als gefrustreerde supporter heb mogen beleven.
  Na de wedstrijd in Frasnes heerste er een klein gevoel van euforie, eindelijk voelde ik me weer atleet na een klein jaar van blessureleed. Murphy vond een 10 tal maanden niet lang genoeg en besloot de dag voor Ruddervoorde dat mijn relatie met ice packs nog met een goeie maand mocht worden verlengd. Mijn rechterenkel kreeg wederom last van een inversietrauma, beter gekend als de verstuikte enkel. Naast een hoop extra frustraties over het missen van de duatlon in Ruddervoorde mochten ook Dordrecht en Elsegem van het programma worden geschrapt.
  Na een maand waarin bijna uitsluitend met de fiets werd getraind en uiteraard ook enkele examens werden voorbereid kon ik heel rustig het lopen hervatten.
  In de junimaand probeerde ik om tussen de examenstress door toch de (loop)conditie te onderhouden.
  Naar het einde van de examenperiode toe dacht ik dat het een 'goed idee' zou zijn om nog eens aan de start te staan van een wedstrijd. De 10km van De Nacht in eigen Torhout kwam als geroepen om deze behoefte te bevredigen. Na welgeteld 3 degelijke kilometers kreeg ik het deksel op de neus. Na 6km verliet ik via een achterpoortje de wedstrijd. 
  Poging nummer 2 om wedstrijdritme op te doen kwam er een 2 tal weken later in Kortrijk voor wat mijn eerste kwartduatlon ooit moest worden. Het bleef bij moest want de organisatie nam een moedige beslissing om deze wedstrijd in te korten tot 6/28/3. Met 32°C in de schaduw was dit zeker een verstandige beslissing.
  Bij de opwarming was het al duidelijk dat mijn benen nog niet normaal aanvoelden. Doseren was dus de boodschap. Na een degelijke wedstrijd finishte ik als 21ste algemeen en 2de belofte.
  Ondertussen trainde ik verder dat het een lieve lust was. Het BK in Torhout werd het nieuwe hoofddoel van dit seizoen.
  Na Kortrijk liep het jammer genoeg niet van een leien dakje. (hoe kon het ook anders?) Er sloop een soort vermoeidheid in mij tijdens de trainingen, ik werkte mijn programma af maar ging achteruit in plaats van vooruit. Zo bleef ik verder gaan tot ik na overleg met de trainer besloot om eind juli een week volledige rust te nemen om in augustus de trainingen te hervatten. Wedstrijden in Herentals en la Gileppe werden van de wedstrijdkalender geschrapt om extra frustratie van een gebrekkige conditie te vermijden.   Ondertussen ben ik opnieuw begonnen met trainen in de hoop om 20/09 er opnieuw te kunnen staan.
  Volgend bericht met beter nieuws rond 10/09 of met een bericht in dezelfde lijn enkele weken later.

  Grt
  Wouter

 • Winterduatlon Geluwe, BSK Trailrun Kluisbergen, Trainerswissel, duatlon Saint-Omer, BK Ploegen Kain en duatlon Geluwe

  Een hele boterham in de titel maar het was dan ook al een tijdje geleden sinds mijn laatste update. Na de mindere prestaties in mijn laatste jeugdwedstrijden ben ik begonnen met de opbouw naar 2015. Een paar weken ging alles goed en mijn conditie verbeterde week na week. Toch liep het weer eens mis. Ik sloeg mijn voet om en 2 weken lang was lopen niet mogelijk, met andere woorden terug naar af. Ondertussen liet ik ook een inspanningstest afnemen die aangaf dat mijn basis nog niet breed genoeg is wat niet als een grote verassing aankwam. 
  zaterdag 15/11 stond ik aan de start van de winterduatlon in Geluwe zonder veel ambitie. Tijdens de eerste run liep ik vrij goed zonder te forceren. Als 10de wisselde ik op een goeie 25 seconden van de leiders. 
  Op de mountainbike was het vanaf de eerste minuut afzien, heel veel stroken puur op de kracht en laat dat net mijn minpunt zijn ten opzichte van de andere atleten. Na 2 van de 4 ronden liep mijn ketting vast door de modder en zo bleef het voor de overige 10 kilometer waardoor ik nog wat plaatsen moest afstaan. In het laatste lopen heb ik niet meer aangedrongen, het bleef bij een weinig zeggende 38ste plaats en 2de junior. 

  De twee daarop volgende weken kon ik al mijn trainingen afwerken en verbeterde mijn loopstijl stilaan naar het aanvaardbare. Zaterdag 29/11 stond het Belgisch studenten kampioenschap trailrun op het programma, iets wat ik nog nooit gedaan had. Het principe is simpel, je loopt 12km offroad, net zoals bij een veldloop. Enige verschil: hier loop je constant de Kluisberg op en af langs verschillende kanten. Na een goeie 50 minuten afzien kwam ik als 6de student over de meet. Een resultaat waaruit ik vertrouwen kon tanken.

  In december volgde een breuk met mijn trainer Yves, zeer jammer maar we moeten verder. Tijdens de examens in januari vond ik begeleiding via kinesistenpraktijk Dieter Vercaigne in Roeselare en kwam ik in aanraking met Dirk Demaré. De samenwerking is anders dan met Yves, maar ik heb er het volste vertrouwen in. Dus na een examenperiode met weinig training kon ik eindelijk deze schema's volgen. één week later mocht ik de looptrainingen staken door last aan het bovenbeen die een maand bleef aanslepen. Deze werden vervangen door fietstrainingen en aquajogging. Het gevolg was dat ik begin maart met een zeer goede (fiets)conditie zat maar mijn loopstijl was na 2 maanden met weinig kilometers bijna waardeloos.

  De gevolgen waren merkbaar in de eerste duatlon in Saint-Omer(Fr) na 1 week van korte testloopjes. Een behoorlijke 1ste run gevolgd door een zeer sterk fietsnummer met een belachelijk slechte laatste run.

  De week nadien mocht ik starten in het BK ploegenduatlon in Kain. Onze ploeg was een stuk minder sterk dan vorig jaar dus een herhaling van onze 5de plaats vorig jaar was niet mogelijk. Op dit loodzwaar parcours met 4x de beklimming van de Mont. St. Aubert kon ik het grootste deel van de beklimming voor mijn rekening nemen zonder te forceren. We leverden een mooie collectieve prestatie en finishten op een verdienstelijke 10de plaats.

  29/3 stond de Vlaamse seizoensopener in Geluwe op het programma. De weersomstandigheden waren zowat dezelfde als de renners in Gent-Wevelgem. Mijn eerste loopproef verliep op één zwak moment na zeer goed. Als 3de kon ik wisselen op een 20s van de 2 leiders. Op dat moment twijfelde ik net iets te lang om al dan niet door te rijden. Ik koos om te wachten op de achtervolgende groep maar na 7 km bleken deze gewoon te traag en reed ik van hen weg. Ik kon de kloof op de leiders verkleinen maar niet meer dichtrijden. In het tweede loopgedeelte werd ik niet meer bedreigd door achtervolgers en het werd dus een degelijke 3de plaats

  De volgende wedstrijd is op 12/04, Duathlon de collines Frasnes-Lez-Anvaing. De week nadien volgt de duatlon in Ruddervoorde en de week daarna sta ik waarschijnlijk aan de start in Douai.

  Sportieve groeten
  Wouter

 • Evaluatie 2013

  Hallo iedereen

  Het is weer al een tijdje geleden dat ik nog iets van me heb laten horen. Dit komt omdat ik na de duatlon in Torhout niet meer ben gestart in de geplande winterduatlon van Wetteren. Door mijn val had ik last van een pijnlijke knie, risico's nemen en mijn voorbereiding op 2014 hypothekeren had geen enkele zin.

  Het wedstrijdjaar 2013 zit er (zeker op vlak van duatlonwedstrijden) voor mij helemaal op en ik kan hier absoluut tevreden op terugkijken. Met 4 (en een halve : zie Duatlon Torhout) overwinningen op 7 individuele wedstrijden ben ik regelmatig geweest en dat werd beloond met de eindzege in de Flanders Cup. Enkel de kers op de taart (lees podium op het BK in Ruddervoorde) ontbrak... Conditioneel was het waarschijnlijk mijn sterkste dag van het jaar, maar mijn tactische "gok" pakte, zij het nipt, mis uit. Deze wedstrijd zorgde er wel voor dat ik een doel heb voor het komend seizoen waarin ik sinds dit jaar met recht en rede mag in geloven. Afspraak eind april in Doornik!

  De dag na Torhout ben ik gestart met mijn hogere studies, 1ste bachelor Revalidatiewetenschappen aan de Ugent. Daarnaast heeft de universiteit ook mijn aanvraag voor een topsportstatuut geaccepteerd wat de combinatie studeren en sport toch een stuk makkelijker/mogelijker maakt.
  Na een korte relatieve rustperiode werd het trainingsvolume weer op niveau gebracht. Na een kleine 2 maanden trainen is mijn basisconditie weer op niveau, alles gaat zoals het zou moeten en zelfs beter.

  Normaal gezien zullen er in de opbouw dit jaar meerdere loopwedstrijden worden ingepland, waar en wanneer laat ik nog weten. 

  Sportieve groeten
  Wouter
   

 • Wedstrijdkalender 2013

  Ondertussen zijn we weer een maand verder sinds mijn laatste bericht. Tot nog toe valt er eigenlijk niet veel te melden. Ik zit perfect op schema , mijn basisconditie is nu al even goed (zoniet beter) dan vorig jaar tijdens de periode van het BK. Aan de weerstand daarentegen zal wel nog hard moeten gewerkt worden, maar hiervoor is er nog meer dan genoeg tijd over.

  Het enige nieuwe dat ik nog te melden heb is de voorlopige wedstrijdkalender op vlak van duatlonwedstrijden. Zoals elk jaar zal deze nog worden aangevuld met enkele loopwedstrijden.

  24/03 : Duatlon Geluwe
  21/04 : EK duatlon Horst
  28/04 : BK ploegenduatlon Doornik
  05/05 : BK duatlon Ruddervoorde
  16/06 : Duatlon Wevelgem 
  06/07 : Duatlon Kortrijk?
  04/08 : Duatlon Geel
  01/09 : Pk duatlon Waardamme
  07/09 : Duatlon Hulshout
  22/09 : Duatlon Torhout
   
  Sportieve groeten
  Wouter
 • opnieuw up-to-date

  Na veel te lang mijn blog te hebben verwaarloosd, een samenvatting van de voorbije maanden.

  We beginnen bij Tilburg... Je kan het waarschijnlijk al raden doordat ik zolang niets op mijn blog heb geschreven, het was een zware ontgoocheling. Nadat ik in september ondanks alle trainingen niet meer vooruitging met dank aan een veel te lang aansleepende verkoudheid kreeg ik de dag voordien nog eens af te rekenen met lichte koorts.

  Het was dan ook een vergissing om toch te vertrekken naar Tilburg. Een positief element was wel dat ik hier een prachtige organisatie heb leren kennen waar ik zeker nog eens wil aan deelnemen. Heel mooi loopparcours in een park, de fietsomloop op schitterende , putloze banen (zoals wij ze in ons belgenlandje niet kennen...)

  Bij de start voelde ik al meteen hoe laat het was, ik had het gevoel slechts over de helft van mijn longcapaciteit te beschikken en dat leidde dan ook tot een dramatische eerste run aan een tempo waarvoor ik een maand voordien doodbeschaamd voor zou zijn geweest.

  In het fietsen geen beterschap in deze non-stayer wedstrijd , het was enkel vechten om niet op te geven. Idem dito tijdens het laatste lopen... Barslechte wedstrijd maar toch weer een ervaring rijker , ZIEK = NIET STARTEN.

  Na de wedstrijd was ik dan ook zwaar ontgoocheld en meer dan tevreden dat er een geplande rustperiode van een kleine 4 weken aankwam.

  Tijdens die rustperiode heb ik geen enkele training afgewerkt (wat ook de bedoeling was) ,wel enkele scholenveldlopen zoals gewoonelijk, enkel voor het plezier met als uitschieter een 10de plaats op het Vlaams kampioenschap , allesbehalve een slecht resultaat voor deze periode.VKVeldloop2012.jpg

  Ondertussen ben ik terug een 7 tal weken bezig met de voorbereiding op volgend seizoen , tot nog toe enkel trainingen die zowel in duur als in zwaarte heel beperkt bleven. Nu de examens achter de rug zijn komt daar verandering in.

  De definitieve wedstrijdkalender volgt nog. Wel kan ik al zeggen dat het hoofddoel het BK in Ruddervoorde zal zijn, de thuishaven van mijn club en dus een extra motivatie om er nog meer voor te gaan. Vanaf nu zal ik ook proberen om mijn blog iets meer up-to-date te houden.

  Sportieve groeten

  Wouter

 • Seizoen 2012

  Eerst en vooral aan iedereen een gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid voor 2012.

  De doelen voor 2012 zijn gesteld met als belangrijkste wedstrijd Het BK in Saint-George-Sur-Meuse op 6 mei. De vorm op dit moment zit behoorlijk goed, in de kerstvakantie heb ik perfect kunnen doortrainen met (veel) scherpere tijden dan vorig jaar tot gevolg. Jammer genoeg begon ik twee weken geleden last te krijgen aan de knie , overbelasting met een week complete rust als gevolg. Sinds vorige week mocht ik wel weer de fietstrainingen hervatten waardoor de conditie toch degelijk blijft. Binnen enkele dagen mag ik eindelijk weer beginnen met ( rustig) te lopen , maar het zal nog een tweetal weken duren voor ik weer degelijke looptrainingen mag afwerken. Gelukkig is er nog niets verloren en is het BK pas in mei dus er is nog tijd genoeg. 

  Mijn eerst volgende wedstrijd is hoogstwaarschijnlijk ergens einde februari , begin maart een loopwedstrijd waar ik hopelijk al enkele mooie resultaten kan behalen!

  Groeten

  Wouter

 • Loopwedstrijd Moerbrugge

  Helemaal dezelfde situatie als vorige week , eerst een uur fietstraining en daarna aan de start komen van een loopwedstrijd. Deze keer was het de wedstrijd van Moerbrugge die 3km lang was. Een uur voor de start was het beginnen regenen en bliksemen en het hield maar niet op tot na onze wedstrijd. Het tempo lag al van bij de start hoog en er liep 1 atleet bij de start meteen weg. Ik zat na een goede 400 meter lopen in 2de positie in een groepje van een man of 4. Ik versnelde 1 keer en zo kon ik alleen naar de leider in de wedstrijd lopen. Ik liet hem de kop nemen om even uit te rusten en in het begin van de 2de ronde bepaalde ik het tempo en hij brak. Ik liep aan de leiding en zonder achter me te kijken liep ik door. Er kwam nog 1 atleet terug uit de achtergrond op een goeie 700 meter van het einde. Hij nam meteen met een versnelling over en ik probeerde aan te klampen maar uiteindelijk moest ik passen. Toen ik zag dat het nie meer mogelijk was om de eerste plaats te pakken keek ik achter me en er was niemand te zien dus heb ik mijn tempo verlaagd om zo krachten te sparen voor de triathlon van zondag. Ik ben toch tevreden met mijn mooie 2de plaatsLachen

  BILD1489

   

  BILD1493

  Het einde van de 1ste ronde.

  BILD1496

  Als 2de over de streep.

   

   

  Zoals ik al zei vertrek ik morgen richting Ardennen om er zondag in de sterk bezette triathlon van Neufchateau te starten.

  Groeten Wouter

 • Sportivo Duatlonteam

  Run en Duatlon Team Allaert - Sportivo wil scoren "Aandacht voor jeugd" BAVIKHOVEDe in Run en Duatlon Team Allaert-Sportivo omgedoopte formatie van Clive Vangheluwe gooit het dit jaar over een andere boeg. De satellietclub van Duatlonclub Baliebrugge ging in atletiekmiddens versterking zoeken voor zijn elf duatleten."Joost Dewaele, Ignace Bekaert en Dimitri Delombaerde komen de rangen versterken", stelt teammanager Clive Vangheluwe. "De Vichtse atleten blijven aangesloten bij hun loopclub en zullen sporadisch onze kleuren verdedigen. Zo zijn wij beter gewapend in de duo-duatlons;"Bij de senioren rekent het team op Clive Vangheluwe zelf, Olivier Vandevoorde en Jeroen Maetens. Vooral die laatste naam doet bij iedereen die met duatlon vertrouwd is ongetwijfeld een belletje rinkelen."Twee jaar geleden hoorde ik bij de nationale top", reageert Maetens. "Zo moest ik op het BK in Kortrijk enkel Joerie Vansteelant laten voorgaan. Het leverde mij een ticket op voor het WK in Geel waarin ik als 18de finishte. Vorig jaar was door bouwbeslommeringen eenzelfde niveau halen niet mogelijk. Een terugkeer op topniveau ambieer ik niet meer. Ik wil vooral plezier aan mijn sport beleven en op nationaal vlak een plaatsje bij de betere middenmoot opeisen."Bij Run en Duatlon Team Allaert-Sportivo wil men met zijn jeugd een stuk hoger op de waardeladder. Dat is de opdracht die Simon Hoste, Sara Roose, Matthias Pyfferoen, Juan Vansteelant, Laurent Van Parijs, Wouter Caenepeel en Wouter Devalet meekrijgen.Hoofdrolspeler bij de jeugd moet evenwel Kenneth Vandendriessche worden. Vorig jaar werd hij Beneluxkampioen bij de juniores en voert na twee manches als tweedejaars opnieuw de tussenstand aan."Na de voltreffer in het Nederlandse Horst finishte ik in eigen gemeente pas als derde", stelt de 18-jarige Ruddervoordenaar. "Ik werd toen op een bepaald moment opgehouden door een val. In de kampioenschapsproeven van Torhout en Geel hoop ik van tegenslag gespaard te blijven. Normaal vallen er ook in Tilburg punten te verdienen. In Nederland mag men niet stayeren. Precies in dat soort wedstrijden ben ik op mijn sterkst." Op de ploegvoorstelling bij Sportivozaakvoerder Lieven Malfait ontbrak enkel de pas vader geworden Dimitri Delombaerde. BV4E2026[1]